MATERIALE care se folose
sc in prelucrarea laser
In randurile urmatoare va propunem o descriere succinta a celor mai folosite materiale in industria machetelor de arhitectura, cat si cea publicitara. Gama de materiale difera de la furnizor la furnizor, insa in general aparatele de debitare laser permit taierea si gravarea pieselor pe aproape orice tip de material, in functie de rezultatul dorit.
Indiferent de domeniul de aplicabilitate, folosind tehnologia aparatelor de debitare laser si CNC, se pot obtine rezultate remarcabile in realizarea produsului dorit, datorita varietatii cromatice si a texturii materialor, acestea putand fi vopsite in practic orice nuanta, pastrandu-si proprietatile.
MDF sau HDF
Materialele MDF (medium density fiber) sau HDF (Heavry density fiber) este un material obtinut prin lipirea cu rasina si ceara a fibrelor lemnoase, obtinandu-se astfel placi unitare, compacte. Se gaseste in diverse grosimi, incepand de la 2,3 mm pana la 12 mm sau chiar mai mult. Dimensiunile uzuale care se folosesc in debitarea cu laser sunt cele de 3mm, 5mm sau 8mm.
Una din calitatile lui remarcabile este pretul redus pe metru patrat, spre deosebire de placile din lemn masiv, dar si faptul ca se gaseste in cateva variante de culori si texturi. In general sunt folosite variantele natur (ambele fete identice), alb sau negru pe o parte (cealalta pastreaza culoarea natur), sau varianta cu una din fete avand textura lemnului, aici fiind cateva variante, in functie de furnizor, pornind de la culori mai deschise pana la nuante inchise. In galeria de imagini puteti vizualiza cateva din aceste texturi.
In prelucrarea laser are avantajul ca se comporta foarte bine la gravura, liniile gravate fiind foarte vizibile, iar in combinatie cu diverse materiale lemnoase, spre exemplu lemn de balsa sau placaj, se obtin rezultate cu o grafica foarte placuta.
PLEXIGLASS
Plexiglasul este un material plastic, care se gaseste in diverse culori si grosimi. Grosimi uzuale sunt cele de 2mm, 3mm, 5mm sau 10mm, iar culorile cele mai folosite sunt alb, negru, semiopac (frost), sau transparent.
Este un material care se comporta foarte bine in debitarea cu laser, unul din avantaje fiind faptul ca dupa ce este taiat, in sectiune isi pastreaza culoarea si proprietatile, nedevenind “ars” cum se intampla in cazul materialelor lemnoase sau celulozice.
Este des folosit si in industria publicitara, in realizarea de corpuri de iluminat, casetelor luminoase, literelor volumetrice, sau diverselor obiecte personalizate, in acelasi timp putand fi si fotogravat
PLACAJUL
Placajul este un material lemnos de diferite esente (fag, mesteacan, plop, etc) care poate fi debitat si gravat laser cu usurinta, avand un aspect placut, si pe care gravura iese foarte bine in evidenta. Se gaseste in variante incepand de la 1mm, pana la grosimi mai uzuale cum ar fi 4, 6 sau 8 mm. Avantajul plagajului este duritatea, fiind realizat din straturi de lemn suprapuse perpendicular unul peste altul, si lipite cu rasini. In functie de esenta din care este facut, placajul poate avea nuante mai deschise sau mai inchise, totodata putandu-se vedea pe alocuri noduri de lemn, sau granulatii specifice materialului.
Poate fi dat cu bait, lacuit, sau vopsit in diverse culori, putandu-se folosi atat la interior cat si la exterior.
Se foloseste des in industria de mobila, cea a ambalajelor, dar si in alte ramuri
Hartie si Carton
Hartia si Cartonul se folosesc des in industria debitarii si gravurii cu laser, avantajul major fiind acela ca se pot taia foarte repede comparativ cu alte materiale, si totodata, avand grosimea mica, pot fi folosite la invitatii, felicitari, sau obiecte care necesita sa ia forma arcuita, curba. Alt avantaj constituie pretul comparativ mai mic la debitare si gravura, spre deosebire de alte materiale laserabile, pentru ca laserul nu necesita o putere foarte mare in procesul de taiere/gravura. Se poate ajunge la dimensiuni foarte mici a pieselor taiate, chiar si sub 1 milimetru, numai ca va trebui acordata o atentie sporita manipularii obiectului. Mai jos cateva exemple cu obiecte realizate din hartie, carton duplex, sau canson.
Pluta
Pluta este un material laserabil cu un grad estetic deosebit in realizarea de machete topografice, dar si a altor obiecte precum coastere, table pentru afisaje, sau chiar carti de vizita. Se gaseste in general cu grosimi incepand de la 1 mm pana la 4 mm. Gravura pe pluta arata foarte bine, din ce in ce mai pronuntata odata cu marirea puterii laserului. Mai jos sunt cateva exemple de ce se poate obtine prin debitarea si gravarea acestui material, precum si cateva texturi specifice
Carton Ondulat
Unul din materialele cele mai ieftine care pot fi folosite in prelucrarea laser, Cartonul Ondulat mai are avantajul ca se taie si se graveaza foarte repede, de aici rezultand un pret redus. Se gaseste in general la grosimi incepand cu un milimetru, si ajungand pana la 6 milimetri. Se foloseste des in lucrari care necesita un volum mare de material, odata pentru ca este mai ieftin, si totodata pentru ca are o greutate scazuta.