Comercianți pentru acest tip de material sunt Styropor (polistiren expandat), Styrodur sau Styrofoam (polistiren extrudat) și Rohacell (poliuretan) printre altele.
Spuma rigidă se utilizează de obicei pentru tăierea volumelor sau suprafețe, mai ales, la machetele conceptuale și de lucru în machete de urbanism sau când este necesară elaborarea machetelor speciale în domeniul de design al obiectelor. Spumele ale căror nume încep cu ” styro” pot fi tăiate cu ușurință de un cuțit sau cu un cablu fierbinte, de obicei din nichelină („închidere termică”); munca cu mai multă precizie se poate realiza cu o pilă și șmirghel. Plăcile Rohacell nu ar trebui sa se taie cu închidere termică, ci mai degrabă cu un cutter sau o închidere simplă. Este atât de rigid încât poate fi periat, perforat și pilit (în cazul utilizării unui șlefuitor este esențială punerea unei măști!).
Avem nevoie de adezive speciale pentru fiecare produs, în caz contrar riscăm ca dizolvantul săr să producă găuri în spumă! Este de preferat să se facă mai intâi o probă! Suprafețele se pot picta cu orice vopsea solubilă în apă. În cazul aplicării lacurilor și rășinilor sintetice trebuie acoperită suprafața spumei cu un strat solubil în apă și apoi să fie pilită.
Strălucirea provocată la marginile volumelor Rohacell deranjează de obicei când se fotografiază macheta.
Se pot găsi plăcile Styropor, Styrodur și Styrofoam la 50 x 100 cm cu o grosime de la 10 la 100 mm.
Rohacell prevede trei calități. Plăci de 125 x 62,5 cm ( de la 1 la 3 mm grosime) sau de 250 x 125 cm ( de la 4 până la 40, sau chiar 65 mm grosime).