/Ce este o Diorama si cum se creaza

Ce este o Diorama si cum se creaza

Desi dioramele au aparut in anii 90’, denumirea este mai putin cunoscuta printre randurile oamenilor obisnuiti. Originea termenului vine din limba greaca si defineste un mod de vizualizare a unei fotografii.

La nivel practic, dioramele nu sunt nimic altceva decat cunoscutele machete pe care le cunoastem astazi, acele machete care transpun sub o forma miniaturala ceea ce odinioara se raportau la elemente naturale precum peisaje, locuinte etc.

Astazi se pot realiza diorame nu doar din punct de vedere estetic, pentru a oferi o perspectiva mai buna asupra unor elemente sau pentru a incanta privirile celor din jur, ci si pentru a pune bazele unor proiecte personale sau industriale, de exemplu, in constructii si amenajari.

Diorama Sat

Daca aveti curiozitatea de a descoperi care sunt bazele de creatie ale unei astfel de diorame si ce presupune intregul proces, descoperiti toate informatiile necesare in cele ce urmeaza.

Alegerea temei dioramei

Stabilirea temei este un proces foarte important deoarece, prin intermediul acestui pas, se alege cu precizie care sunt elementele ce vor fi reprezentate, marimea la care se proiecteaza proiectul, materialele etc. Scopul este ca rezultatul final sa corespunda intru tocmai cerintelor clientului, iar detaliile sa fie redate cat mai realistic cu putinta.

Ulterior se vor stabili si programele arhitecturale ce vor fi utilizate inainte de toate, pentru a schita proiectul. Iar in ceea ce priveste practica, se stabilesc inclusiv necesarul si cantitatea de materiale de lucru, respectiv echipamentele.

Daca odinioara aceste diorame se realizau manual, ele pot fi facute astazi de catre specialisti utilizand numeroase tehnologii avansate care simplifica munca, dar care accentueaza si autenticitatea imaginii in raport cu realitatea.

Sigur, pentru profesionistii care se ocupa cu crearea acestor diorame, lucrurile nu sunt deloc simple, fiind necesare implicatii financiare, timp si cunostinte vaste. Asa ca, nu oricine este capabil sa creeze o diorama.

Fundalul Dioramei

Ulterior ce toate elementele de creatie si implicatiile au fost stabilite, urmatorul pas este crearea fundalului. In acest punct al creatiei lucrurile incep sa prinda contur, iar elementele machetei sunt reunite impreuna. In cadrul fundalului se aleg cele mai potrivite materiale, dar si dimensiunile adecvate conform planului temei, greutatea elementelor etc.

Imbinarea trebuie facuta cu atentie astfel incat diorama sa capete aspectul preconizat, dar si sa fie una de calitate, durabila, in raport cu mediul in care aceasta va fi expusa.

Diorama trenulet electric

Crearea detaliilor

Iar in cele din urma, cel mai complicat element din toate il reprezinta crearea detaliilor. De ce spunem asta? In primul rand, ca acestea sa ia nastere initial, chiar si computerizat, in baza unei schite tridimensionale in prealabil, trebuie sa se stabileasca cotele ideale sau dimensiunile fiecarui element in parte. Sunt necesare deci, cunostinte arhitecturale si matematice.

De exemplu, o cladire realizata din mai multe elemente, necesita dimensionare la scala pentru fiecare detaliu in parte, scopul fiind ca acestea sa corespunda cu realitatea. Odata ce acest proces a fost executat cu cea mai mare precizie si responsabilitate, integrarea detaliilor in fundalul machetei trebuie sa confere un rezultat uniform, imbinarile elementelor sa fie perfecte, nedeformate si stabile.

Bineinteles, toate aceste detalii sunt reprezentate in miniatura. Initial se stabileste o privire de ansamblu asupra tuturor elementelor implicate si mai apoi se fixeaza definitiv inainte de a ajunge in posesia clientilor. Sunt si situatii in care, anumite diorame pot fi flexibile, permitand ajustarea unor elemente.

De exemplu, eliminarea unor detalii dintr-un loc si adaugarea lor in altul, ori manevrarea acestora astfel incat sa permita o analiza mai profunda a temei.

Prin urmare, crearea dioramelor sau a machetelor este un proces complex, 100% personalizabil pentru fiecare proiect in parte. Alegand sa le creeati cu ajutorul unor specialisti, rezultatul va fi intotdeauna cel dorit si vor putea facilita numeroase procese de lucru.

2022-02-07T13:31:51+03:00 februarie 7th, 2022|Categories: Machete|
Call Now Button