/TOP 7 Materiale folosite pentru machetele de arhitectura

TOP 7 Materiale folosite pentru machetele de arhitectura

Alegerea materialelor potrivite pentru o macheta de arhitectura depinde de mai multi factori. Iata doar cateva intrebari la care trebuie sa raspundeti:

  • Va fi o macheta conceptuala sau o prezentare finala?
  • Doriti mai degraba o macheta de arhitectura neutra care sa reprezinta forma cladirilor?
  • Cat de repede aveti nevoie de macheta de arhitectura?
  • Doriti sa reprezentam cu acuratete materialele proiectului?
  • Trebuie sa va incadrati intr-un anumit buget?

Raspunsurile la aceste intrebari ne vor ghida spre alegerea celor mai bune materiale de lucru. Oricum, materialele folosite la orice macheta trebuie sa fie relativ solide, stabile si sa nu fie afectate de razele solare.

Pentru machetele conceptuale timpurii, materialele folosite nu trebuie neaparat atat de solide. De obicei, se folosesc materiale neutre pentru a reprezenta un design de clarire.

materiale machete

Cele mai uzuale materiale folosite pentru machete:

1. Placi din spuma

O placa din spuma presupune un strat de spuma prins intre doua bucati subtiri de placaj. De obicei, aceste placi sunt albe, cu diferite grade de greutate si grosime. Spuma este prin natura ei un material foarte util pentru realizarea machetelor arhitecturale de context albe, curate.

Este usor de taiat si permite jonctiuni si realizarea de colturi cu finisaj frumos. De asemenea, spuma este un material destul de robust si cu o buna sustinere. Este si foarte usoara, ceea ce reprezinta o bila alba daca vorbim de o macheta arhitecturala portabila, care trebuie trasportata sau mutata dintr-un loc in altul.

2. Materiale transparente

Plexiglasul si acrilul sunt folosite pentru a crea materiale transparente, cu un efect foarte frumos. De asemenea, se pot folosi placi acrilice colorate sau semi-opace, care au un grad de eficienta foarte bun.

3. Placaje si cartoane

Cartonul si placajul pot avea diferite greutati, culori si finisaje. Sunt materiale relativ ieftine si o alegere versatila pentru realizarea machetelor de arhitectura de orice natura. Folosim deseori cartonul pentru drumuri, cai de acces si terenuri. Suntem intotdeauna atenti la rezistenta cartonului si acolo unde este cazul folosim strat pe strat pentru cea mai buna rezistenta.

4. Lemn

Iata un alt material folosit des in reprezentarea machetelor de arhitectura. Exista mai multe tipuri de lemn, dar sunt preferate cele cu finisaje bune, disponibile cu diferite greutati, usor de taiat si modelat, pentru a crea machete precise. Chiar si pluta se foloseste uneori pentru finisaje de suprafata. La fel, pluta are avantajul de a fi usor de taiat si lucrat. Cu toate astea, pluta se poate pata si se poate deteriora destul de usor.

5. Spuma si polistiren

Aceste materiale sunt folosite pentru a crea machete topografice. Sunt usoare si simplu de taiat, de modelat. Cu toate astea, spuma poate fi destul de fragila, motiv pentru care nu o recomandam in mod neaparat pentru machetele de prezentare, pentru ca se poate deteriora usor.

6. Metalul

Si metalul poate fi integrat in structura unei machete arhitecturale. Arhitectii, impreuna cu clientii lor, pot alege pentru lucru foi din alumiuni, cupru, alama sau otel.

7. Elemente de anturaj

Aceste elemente au un rol foarte important pentru ca accentueaza realismul unei machete. In aceasta categorie intra:

  • masini
  • pomi
  • vegetatie (flori)
  • oameni
  • gazon
  • mobilier stradal
  • elemente de iluminat stradal (cum ar fi stalpi de iluminat)
  • elemente exterioare: piscine, locuri de joaca si relaxare, banci etc.

Introducerea acestor elemente permite privitorului sa se bucure de o imagine cat mai completa, naturala si frumoasa. Pentru elementele de anturaj se folosesc tot felul de materiale, dar multe din ele exista asa in forma lor finala si nu se construiesc de la zero.

2021-08-17T10:23:38+03:00 august 17th, 2021|Categories: Machete|
Call Now Button