Odată cu dezvoltarea rapida si diversificarii industriei arhitecturii, este necesar sa se produca machete de arhitectura cat mai artistice si realistice. In scopul prezentării structurii cladirilor si a altor caracteristici, materialele pentru modelele arhitecturale joaca un rol din ce in ce mai important in procesul de fabricatie a modelelor.
Tipuri de materiale
Aproximativ 75% din machetele de arhitectura contemporane au fost fabricate folosind materiale solide, cum ar fi plastic, spuma si lemn.
Selectia materialului nu se refera numai la indeplinirea cerintelor tehnice, ci necesita de asemenea o analiza temeinica a arhitectilor asupra caracteristicilor sale conexe. Aspectul și durabilitatea materialului, stimularea senzorială și experiența utilizatorului sunt elementele cheie ale procesului de modelare arhitecturală.
Viziunea de proiectare a arhitecților poate fi bine reprezentată de machetele de arhitectura, iar selecția materialului are un impact enorm asupra modului în care se simte un model.
Pentru a alege materiale adecvate pentru realizarea modelului, arhitecții trebuie să țină cont de anumite criterii de proiectare pentru a identifica cele mai bune materiale pentru modelele arhitecturale în funcție de aplicații specifice.
Materiale folosite:
Lemnul
Lemnul și produsele pe bază de lemn sunt cele mai frecvent utilizate materiale pentru realizarea machetelor de arhitectura. Lemnul este folosit pe scară largă pentru a face modelul arhitectural al clădirilor și al mobilierului în interiorul miniaturilor.
Lemn de balsa
Balsa este un lemn de esență tare, cu un finisaj frumos și textura atragatoare. Poate fi tăiat, vopsit și șlefuit ușor. Lemnul de balsa este unul dintre materialele folosite pentru a face structura și cadrul clădirilor.
Placi din fibre de densitate medie (MDF)
MDF este similar cu cartonul gros. Are margini netede, culoare naturala si usor de folosit. Cu toate acestea, acest material este relativ dens si greu. Având în vedere greutatea totală a modelului arhitectural și stabilitatea sa, MDF este mai mult folosit ca model de baze.
Materiale modelabile – ghips, ipsos
Proiectantul are nevoie de gips, pentru realizarea corectărilor, sau chiar pentru a modela plastic un teren sau un obiect. Există ateliere specializate în proporționarea matrițelor pentru machete întregi, dar noi trebuie să manipulăm machetele, pentru a modifica terenul, marca străzile, drumurile și să încorporăm mai târziu modelul edificiului.
Argilă, plastilină
Argila (noroi fin) și plastilina ( amestec de ceară, pigment și produse umplute) sunt materiale ușor de modelat și în plus sunt reciclabile. Obișnuim să le utilizăm în concretarea primelor idei ale unui proiect prin macheta conceptuală și de lucru. Machetele din argilă trebuie protejate cu un plastic pentru a evita ca procesul de uscare să fie prea rapid.
Plexiglas-ul, si Polistirenul HIPS
Metacrilatul- Este un material sintetic, comercializat cu numele de „plexiglas”, „macrolon” și „robex”, de greutate redusă, elastic, mult mai simplu de tăiat ca sticla minerală. Fiind casant, acesta se rupe (de cele mai multe ori este prevăzut cu hârtie protectoare). Aceste materiale se pot găsi sub o multitudine de variante: transparent, translucid, opac, de diferite culori și texturi, satinat, dur, strălucitor, mat, etc
Polistirenul-HIPS Este de culoare albă de obicei, (la cerere se pot găsi și în alte culori), seamăna cu metacrilatul chiar dacă este opac. Formatul plăcilor este de 200 x 100 cm, cu o grosime între 0, 5 și 10 mm.
Plăcile subțiri ale acestor două materiale sunt foarte bune pentru reprezentarea fațadelor, suprafețe de sticlă și piscine decorative.
Spumă rigidă – polistiren
Spuma rigidă se utilizează de obicei pentru tăierea volumelor sau suprafețe, mai ales, la machetele conceptuale și de lucru în machete de urbanism sau când este necesară elaborarea machetelor speciale în domeniul de design al obiectelor