Indiferent de varsta, sex, preocupari, cunostinte sau pasiuni, cu siguranta nu vi s-a intamplat sa participati la o expozitie sa sa treceti prin fata unui magazin si sa nu va atraga atentia o macheta de arhitectura. Foarte multe persoane asociaza aceste machete cu mici jucarii interesante pentru copii.
Aflati insa ca aceste machete sunt extrem de importante din prisma functiilor si a avantajelor numeroase pe care acestea le ofera tuturor celor care aleg sa expuna o astfel de macheta de arhitectura si cu precadere celor care transforma o astfel de creatie intr-o piesa principala a unui proiect.
Machetele de arhitectura sunt reprezentari 3D care iau nastere prin intermediul unor tehnologii moderne, concepute migalos, cu atentie la detalii, astfel incat sa permita o utilizare inclusiv in mediul de afaceri. Cu alte cuvinte, machetele pot fi utilizate nu doar din punct de vedere estetic, ci si functional, pentru punerea in evidenta a unei afaceri, cladiri etc.
Si de aceea este foarte important ca orice persoana sa cunoasca functiile unei astfel de machete, pentru a avea intreaga baza informativa la momentul oportun, cand aceasta se poate transforma intr-o solutie care va salva viata unor oameni si potentialul de transpunere in realitate a unor visuri marete.
Functiile practice ale unei machete
- Functia estetica
Primul contact il avem cu totii din punct de vedere estetic. Este de-a dreptul impresionant cum o macheta de arhitectura este de fapt un proiect in miniatura, ce poate fi analizat din orice unghi. Prin impactul vizual macheta poate raspunde la o serie de intrebari si cerinte importante precum:
– Ce materiale de lucru trebuie sa folosesc?
– Cum influenteaza materialul durabilitatea?
– Care este impactul asupra mediului?
– Ce alte optiuni exista?
– Care sunt riscurile ce pot interveni si cum pot fi prevenite?
Acestea sunt intrebari cheie ce pot influenta demersul unui proiect sau al unei afaceri, iar simularile si modul de prelucrare al unei machete va pune raspunsurile cu usurinta in evidenta, fara alte implicatii externe.
- Impactul asupra mediului
Se pun tot mai multe presiuni in mediul de afaceri (si nu numai) privind impactul pe care il poate avea modernizarea si aparitia unor noi societati pe piata. Nici efectele care pot aparea in lipsa monitorizarii impactului asupra mediului inconjurator nu sunt deloc usor de trecut cu vederea. Astfel, macheta de arhitectura permite inclusiv observarea relatiilor unei viitoare constructii cu mediul natural, cu vietuitoarele si inclusiv se poate observa cum aceasta va afecta in mod direct si indirect, viata populatiei. De altfel, machetele pot fi realizate inclusiv din materiale reciclate, contribuind asadar la o buna revalorificare a deseurilor.
- Functia economica
Un proiect nu vine niciodata cu implicatii financiare reduse, asa ca transformarea acestuia in realitate devine o adevarata provocare. Odata cu fluctuatiile economice de pe piata cresc si costurile aferente materialelor de lucru si a obtinerii documentatiei, asa ca orice eroare de constructie poate fi cu adevarat catastrofala. Machetele de arhitectura permit reducerea costurilor de zeci sau chiar sute de ori, lucru ce atesta o buna organizare in mediul de afaceri.