O macheta de arhitectura poate avea mai multe scopuri, iar in acest articol vom discuta despre acestea.
1. Machete de arhitectura pentru informare
Sunt realizate pentru a dezvolta un design sau model de lucru si sunt folosite pentru a dezvolta idei sau solutii. De cele mai multe ori, acestea sunt realizate in interiorul unei companii, nu pentru public sau pentru clienti.
Pentru machetele de informare si lucru este nevoie de materiale de calitate superioara care sa reflecte specificatiile de proiectare. Sunt utile pentru a intelege scara, forma si materialele folosite. Modelul este dificil de reprezentat in schite 2D si de aceea se prefera machetele 3D arhitecturale.
2. Machete conceptuale de arhitectura
Sunt realizate in etapa initiala a proiectului pentru a avea o imagine cat mai buna asupra formei finale dorite. O astfel de macheta permite proiectantului sa dezvolte concepte initiale folosind modele si forme de baza. Se foloseste in etapa timpurie a proiectarii si descrie o idee sau o solutie in termeni destul de simpli.
De obicei, pentru conceptualizare, se folosesc schitele 2D, dar mai nou formatul 3D al machetelor de arhitectura permite o mai buna explorare a proiectului, a formei si propunerilor. Pentru realizarea machetelor de conceptuale se folosesc mai degraba materiale de baza, iar abordarea este destul de simpla. Sunt realizate usor si rapid si se pot modifica facil pe masura ce proiectul avanseaza.
Sunt cele mai populare, detaliate si utilizate machete. In general, sunt folosite pentru a prezenta ideile de proiectare clientilor sau publicului in cadrul unor targuri imobiliare sau alte evenimente cu vanzare sau propunere de dezvoltare.
Aceste machete de arhitectura includ contextul amplasamentului si imprejurimile, elemente de anturaj si multe reprezentari detaliate. Clientul poate opta pentru iluminarea machetei – iluminat interior si/ sau exterior.
Lumina ajuta la crearea unui efect impresionant si este deseori folosita pentru a evidentia anumite segmente ale machetei. Iluminatul nu va lipsi din machetele proiectelor pentru constructii de noapte – cum ar fi restaurnate, teatre, baruri, cluburi etc.
Machetele de prezentare au o serie de functii:
a) Comunicarea cu clientul
Sunt folosite pentru a ajuta clientii si investitorii sa-si faca o idee mai bune asupra proiectarii. Deseori, machetele de arhitectura sunt un mijloc important de comunicare intre arhitect si client.
b) Pentru vanzari si marketing/ atragerea potentialilor clienti sau investitori
Foarte des, machetele arhitecturale sunt folosite in cadrul targurilor imobiliare pentru atragerea clientilor si investitorilor pentru ca permit acestora sa-si imagineze cat mai fidel proiectul final.
c) Informare publica
Aceste machete sunt comandate de obicei de institutii sau autoritati si sunt folosite pentru a informa publicul cu privire la proiectul final (pentru planificari urbane). De asemenea, aceste machete 3D pot fi veritabile harti care sa permita vizitatorilor sa se deplaseze mai usor in interiorul unei cladiri sau a unui amplasament mai larg, cu cladiri istorice. De exemplu, un muzeu si un lant de cladiri istorice pot folosi machete arhitecturale afisate publicului.
d) Planificari
Pentru marii dezvoltatori imobiliari, machetele de arhitectura sunt folosite pentru a castiga aprobarea planificarii si increderea publicului. Machetele astfel realizate vor permite publicului sa inteleaga mai bine despre ce este proiectul, pentru ca reprezentarile 3D sunt mult mai atragatoare si descriptive decat schitele 2D (care necesita citire de planuri si cote).
Indiferent de tipul machetei de care aveti nevoie, ne-am bucura sa va cunoastem proiectul si sa-l aducem la viata intr-o macheta arhitecturala fidela, detaliata, captivanta, cu un potential imens de informare, comunicare si marketing.