Industria cinematografiei se bazeaza pe numeroase efecte care fac posibila transformarea unor regii de film cu elemente de fictiune, in cadre ce par 1:1 cu realitatea.
Acest lucru vizeaza in zilele noastre inclusiv industria muzicala unde, tot mai multe elemente iluzorii sunt folosite pentru a transmite cu succes mesajul unei piese, ori sa capteze atentia publicului printr-o abordare inedita.
Multe dintre efectele SF sunt realizate cu ajutorul programelor de editare. Insa, acolo unde acest lucru nu e posibil sau se doreste a se accentua senzatia de realitate si a se simplifica munca din post-productie, se utilizeaza inclusiv machetele arhitecturale.
Stiati ca prima macheta de acest tip a fost utilizata in cinematografie in anul 1971? Primele impresii n-au ezitat sa apara, acestea fiind unele extrem de pozitive in randul vizionatorilor. Ca prin urmare, succesul obtinut si trecerea timpului a dus la utilizarea tot mai intensa a acestor machete arhitecturale in lumea artistica.
Tipuri de machete utilizate in industria artistica si scopul lor
Pe cat sunt de fascinante creatiile artistice din industria cinematografica si nu numai, pe atat este de interesant sa pasiti in culise unde sa puteti vedea cum functioneaza intregul proces. Sigur, nu oricine are posibilitatea de a descoperi cu proprii ochi cum decurg lucrurile.
Cum de altfel, daca intotdeauna v-au fascinat machetele arhitecturale utilizate la expozitii sau cu scop decorativ, sigur a-ti dezvoltat si o curiozitate in ceea ce priveste scopurile vaste si beneficiile oferite de acestea in industria aferenta, iar informatiile ce urmeaza sa vi le prezentam in cele ce urmeaza v-ar putea impresiona.
Ce machete se utilizeaza in productia artistica
Modul de realizare a machetelor este determinat automat de tema ipostazei in care aceasta va fi utilizata astfel incat sa serveasca scopului pentru care e conceputa. Iata cateva tipuri de machete tot mai des intalnite.
- Machete cu scop vizual – care pot avea menirea asemeni celor folosite la prezentari, de a analiza anumite detalii (de exemplu, machete de cladiri folosite in secvente la care se fac planuri privind cucerirea de teritorii, spargeri, etc.);
- Machete care dezvaluie crearea si dezvoltarea unui plan diabolic – utilizate in secvente de drama, actiune si horror;
- Machete pentru distrugeri – folosite in secvente culminante in detrimentul unor elemente reale ce ar putea creste semnificativ costurile de productie;
- In planuirea unor actiuni ilegale, la care, din nou, anumite elemente pot lua asemanarea 1:1 cu cea a unor lucruri naturale, disponibile in mediul inconjurator;
- Pentru a surprinde desfasurarea unor mecanisme naturale, actiuni fizice sau emotii etc.
De ce sunt utilizate machetele in productia artistica?
In mod cert, cand vine vorba de productie de orice fel, costurile vor fi pe masura, mai ales ca, orice detaliu e capabil sa influenteze succesul. Pe baza vizualizarii de filme si clip-uri se cheltuiesc sume considerabile, dar incasarile pot fi cu mult mai mari atunci cand se proiecteaza asteptarile publicului sau cu mult peste acestea.
Totusi, orice regizor va cauta sa simplifice intregul proces, cat si sa minimizeze costurile. Iar din acest punct de vedere, machetele arhitecturale au un beneficiu major.
De exemplu, imaginati-va cum ar fi distrugerea unei masini de cateva zeci de mii de euro, in raport cu o macheta ce ar putea atinge un cost de cateva zeci sau sute. Totodata, nu e de trecut cu vederea impactul artistic pe care il au, fiind usor de confundat cu efectele speciale.
Si bineinteles, afirmam si faptul ca ele nu produc un impact negativ si direct asupra unor oameni, asupra unor obiecte sau a mediului inconjurator, fiind o modalitate sustenabila de a exprima creativitatea.
Ca prin urmare, daca planuiti sa creeati o pelicula, puteti avea in vedere toate situatiile mentionate anterior, cat si beneficiile pe care vi le ofera aceste machete de arhitectura.