Un proiect arhitectural nu trebuie sa se bucure doar de o functionalitate inalta si de un aspect potrivit, ci trebuie sa incorporeze si spatii verzi pentru a integra intr-un mod optim mediul inconjurator si ecologia din jur.
Pe langa beneficiile excelente pe care spatiile verzi le pot aduce persoanelor ce le vor utiliza sau tranzita, acestea vor avea un impact semnificativ si din punct de vedere al design-ului, posibilitatile de amenajare fiind nelimitate.
Avand in vedere aceste lucruri, pentru realizarea corecta si armonioasa a spatiilor verzi va fi esentiala crearea unei machete, aceasta etapa avand capacitatea de a convinge mai usor clientii de a investi in proiectul propus, lucru ce se datoreaza in principal esteticii, dar si design-ului frumos pe care il adauga ansamblului.
De ce sunt necesare machetele de spatii verzi in proiectele de arhitectura si nu numai?
- Imbunatatesc relatia omului cu natura
Indiferent ca este vorba de un parc sau un spatiu recreational, aceste spatii sunt esentiale pentru oameni, oferindu-le un loc de relaxare si liniste in inima naturii, chiar daca sunt amplasate in mijlocul orasului.
O macheta va putea reprezenta cu usurinta aceste lucruri, putand fi utilata cu elemente de anturaj ce reprezinta copaci, plante ornamentale, arbusti, banci, pajisti, poteci si asa mai departe, evidentiind in acest fel mult mai eficient design-ul si echilibrul dintre functionalitate si estetica.
- Pot fi experimentate diferite tipuri de amenajari la costuri mult mai reduse
Stabilirea unui design poate fi uneori dificila, mai ales ca exista nenumarate tipuri din care arhitectii si clientii se pot inspira, de aceea crearea unei machete poate fi cea mai buna varianta de a experimenta si de a modifica modelul pana in momentul in care toate partile implicate sunt satisfacute.
- O cale excelenta de comunicare
Multe persoane au probleme in vizualizarea corecta a unui plan bidimensional, dar si a scarei, de aceea o macheta va fi esentiala pentru a prezenta intr-un mod eficient tuturor partilor implicate viziunea proiectului final.
Macheta spatiului verde va reusi sa ofere o perspectiva unica, o replica fidela a planului final, oferind in acest fel un punct comun prin care atat arhitectii si clientii, cat si constructorii sa poata comunica clar si intr-un mod performant.
- Pot creste substantial interesul posibililor clienti/ investitori
Orice persoana este atrasa de armonie si de un echilibru natural desavarsit. Indiferent de dimensiunea proiectului final sau de categoria din care face parte, un spatiu verde bine conceput va atrage cu siguranta privirea si atentia celor din jur.
Acestea au capabilitatea de a satisface, atat prin culori si elemente de anturaj, cat si prin estetica adoptata, lucru ce va creste considerabil sansele de a obtine fondurile necesare pentru inceperea proiectului propriu zis.
Desi sunt elemente auxiliare, spatiile verzi indeplinesc un rol foarte important in crearea unui mediu inconjurator echilibrat, avand astfel capacitatea de a spori semnificativ design-ul cladirilor din jur, dar si de a contopi armonios natura cu elementele de arhitectura.
O macheta de spatii verzi va reusi sa expuna intr-un mod realist si atragator viziunea arhitectului, fiind cea mai buna solutie pentru a crea o ambianta placuta si plina de natura, crescand in mod semnificativ sansele de succes.