Patrimoniul arhitectural este esential pentru pastrarea si evolutia culturala a oricarei tari, fiind necesar a fi pastrat ca parte a traditiei noastre. Exista diverse metode si tehnologii care au fost utilizate de-a lungul timpului pentru a pastra si a prezenta structura arhitecturala. Una dintre acestea o reprezinta modelarea 3D. Desenele bidimensionale si reprezentarile arhitecturale sunt acum integrate in modele 3D si formate prin metode si instrumente digitale 3D care permit o reproducere fidela a cladirilor ce fac parte din patrimoniul national cultural.
Asadar, nu numai proiectele arhitecturale noi folosesc modelarea 3D. Adesea, proiectantii grafici 3D primesc comenzi pentru reproducerea cladirilor existente in patrimoniu, inclusiv a monumentelor arhitecturale si a obiectivelor religioase ale lumii. Aceste modelari permit modernizarea unor cladiri dupa influentele vechi de design cu posibilitatea de a le renova dupa un tipar cat mai autentic cu cel de odinioara.
Machetele de cladiri istorice sunt utilizate pentru reproducerea la scara a unor monumente istorice cu o valoare culturala ridicata, cum ar fi castele, bisericile sau podurile, unele dintre ele catalogate ca situri ale Patrimoniului Mondial sau national, precum si cladiri in miniatura cu o constructie variata si tipica asezarilor rurale.
Multe constructii ce apartin de patrimoniul cultural national sau international necesita reconstructia 3D a obiectelor si scenelor din lumea reala. Iar in ultimii ani, a devenit o obisnuita sa se utilizeze digitalizarea si modelarea 3D in acest scop.
Acest lucru se datoreaza in principal progreselor facute de tehnicile de scanare cu laser, software-ului de modelare 3D, tehnicilor de modelare bazate pe imagini, a performantelor tehnologice aflate intr-o continua dezvoltare la care contribuie activ calculatoarele de ultima generatie si realitatea virtuala. Abordarea noastra integreaza mai multe tehnologii bazate pe experienta noastra de peste un deceniu in incercarea de a modela cu precizie si complet toate monumentele si sit-urile de patrimoniu pe scara larga.
Folosind atat tehnici interactive, cat si automate, putem modela o structura sau un sit monumental foarte detaliat in viata reala, la diferite niveluri de detaliu in mediul virtual, prin intermediul modelarii 3D, respectiv a machetelor arhitecturale.
Folosim modelarea bazata pe imagini pentru elemente de baza precum forma si structura cladirilor sau a constructiilor, scanarea cu laser pentru detalii fine si suprafetele sculptate pentru reproducerea designului de ansamblu. Pentru a prezenta sit-ul in contextul sau adecvat, folosim redarea bazata pe imagini pentru peisaje si imprejurimi, care vor ajuta la intelegerea mai profunda a constructiilor in vederea reproducerii lor fidele prin intermediul machetelor, respectiv la nivel de structura a cladirilor (cand acestea sunt restaurate).