/Materiale si elemente de anturaj

Materiale si elemente de anturaj

Plexiglas, MDF, mucavă, iarbă artificială, copăcei – elemente de anturaj care dau viață machetelor

Machetele de arhitectură nu sunt simplu de realizat, însă rezultatul final merită tot efortul. Pe lângă elementele principale (clădiri în special) trebuie gândite și alte elemente care să redea fidel mediul înconjurător.

Spre exemplu, în cazul unor machete imobiliare, trebuie simulat cum va arăta locul din jurul caselor sau a blocurilor: cu spații verzi, locuri de joacă, spații comerciale și altele. Toate acestea sunt realizate din materiale calitative și ușor de modelat, despre care îți vom vorbi în continuare.

  • Plexiglas

Plexiglasul mai este cunoscut și sub denumirea de sticlă acrilică. Este un material plastic transparent și rezistent, folosit în diverse domenii datorită faptului că este versatil. În arhitectură, plexiglasul este unul dintre principalele materiale folosite pentru realizarea machetelor arhitecturale.

Materiale folosite in constructia machetelor arhitecturale - Sticla, Plexiglas-ul, si Polistirenul HIPS

Deoarece este transparent și ușor de prelucrat, acest material este alegerea preferată a arhitecților și designerilor pentru a crea machete complexe și detaliate.

Plexiglasul oferă o imagine clară și realistă a proiectelor arhitecturale, permițând observarea detaliilor cu precizie. Fiind ușor de tăiat, modelat și lipit, acest material permite construirea machetelor, reflectând perfect viziunea arhitectului. De asemenea, este rezistent la impact și își păstrează transparența în timp, asigurând longevitatea machetelor create.

Prin utilizarea plexiglasului în machetele de arhitectură, profesioniștii pot comunica ușor ideile, oferind clienților și publicului o privire detaliată asupra proiectelor viitoare.

Plexiglasul nu doar îmbunătățește aspectul estetic al machetelor, ci și evidențiază abilitățile tehnice și creativitatea arhitecților, aducând proiectele la viață într-un mod spectaculos și convingător. De asemenea, plexiglasul este folosit și pentru protecția machetelor.

  • MDF

Denumirea MDF provine de la prescurtarea pentru Medium Density Fiberboard (placă din fibre lemnoase cu densitate medie). Acesta reprezintă un material obținut din fibre de lemn comprimate și adeziv, având o densitate medie.

Având în vedere că este un material calitativ, cu o suprafață netedă, MDF-ul este utilizat chiar și la realizarea machetelor de arhitectură. De ce este preferat acest material? Pentru că este versatil și se poate modela ușor și precis pentru a crea detalii complexe în machete.

MDF-ul este utilizat în mod special în machetele de clădiri și structuri complexe, unde este nevoie de detalii fine pentru a reda cât mai fidel designul arhitectural. Un alt avantaj este suprafața netedă a MDF-ului care permite aplicarea ușoară a vopselelor, laminatelor și altor finisaje.

Mai mult, MDF-ul este un material durabil, menținându-și forma și textura în timp, ceea ce asigură durabilitatea machetelor create

  • Mucava

Mucava, cunoscut și sub numele de carton de legătorie este un material foarte popular în realizarea machetelor de arhitectură datorită versatilității și ușurinței în modelare. Acest material constă într-un carton special, realizat din mai multe straturi de hârtie reciclată, cu o suprafață aproape buretată, moale și plăcută la atingere.

Mucava este adesea folosit pentru a reda terenurile și formele de relief în machetele arhitecturale.

macheta casa stil tudor

Prin tăierea și modelarea precisă a mucavei, arhitecții și designerii pot crea topografii complexe, reprezentând cu acuratețe relieful natural al unui teren. De asemenea, mucava poate fi vopsit și texturat pentru a reda aspectul realist al vegetației și altor elemente de pe terenul prezentat în machetă.

Mucava este flexibil, ușor de manipulat și permite crearea unor detalii fine și obținerea unui nivel înalt de realism a machetelor. Fiind un material ușor și accesibil, mucava este o alegere populară în rândul profesioniștilor și studenților în arhitectură pentru a-și exprima creativitatea și a aduce la viață proiectele lor într-un mod captivant și convingător.

  • Iarbă artificială și copăcei

Nu în ultimul rând, discutăm și depre iarba artificială și copacii artificiali care decorează și completează machetele. Aceștia reprezintă elemente esențiale în crearea machetelor arhitecturale realiste.

Iarba artificială este fabricată din materiale sintetice durabile. Aceasta imită perfect aspectul și senzația ierbii naturale, dar cu avantajul rezistenței la condiții meteorologice nefavorabile și a unei întrețineri reduse.

macheta detaliu copaci

După cum probabil știi deja, există și iarbă artificială folosită în viața reală, în curți sau în grădini. Aceasta poate fi tăiată și modelată pentru a reda parcuri, grădini și spații verzi în detaliu în machetele de arhitectură. Prin utilizarea ierbii artificiale, arhitecții pot evidenția planificarea peisagistică și pot crea reprezentări fidele ale mediului înconjurător.

Copacii artificiali pot fi realizați din mai multe mateirale: plastic, fibră de sticlă etc și oferă un nivel de realism impresionant în machetele de arhitectură. Aceștia pot fi modelați pentru a reda diverse specii de copaci care vor fi sau sunt deja plantați în zona reprezentată de machetă.

De la parcuri la bulevarde și zone rezidențiale, copacii artificiali sunt folosiți pentru a aduce natura în lumea miniaturală a machetelor.

Acestea fiind spuse, utilizarea acestor elemente artificiale în machetele de arhitectură permite arhitecților și designerilor să creeze reprezentări extrem de detaliate ale proiectelor lor, ajutându-i să-și prezinte ideile într-un mod convingător și realist.

Astfel, materialele sunt nu doar funcționale, ci și estetice, adăugând un nivel suplimentar de profunzime și autenticitate machetelor și, implicit, conceptelor arhitecturale pe care acestea le reprezintă.

2023-11-18T11:49:38+03:00 noiembrie 18th, 2023|Categories: Machete|
Call Now Button