La construcția machetelor arhitecturale se folosesc fire, plăci, profile și ochiuri metalice pentru a reproduce structuri, construcții metalice și fațade, cat și pentru a oferi o interpretare a ideii noastre asupra proiectului sau să gasim un efect special. Baza unei machete poate fi, de exemplu, de aluminiu; terenul, pereții, acoperișurile sau suprafețele de circulație, incluse fiind edificii întregi, se pot construi asamblând elemente metalice de diferite culori și caracteristici. Dacă am avea la îndemâna noastră o mare varietate de materiale, acest lucru ne poate motiva să realizăm experimente interesante.
În acest caz trebuie să dispunem de unelte speciale. Materialul necesită o muncă făcută cu multă precizie și asta implică o mare exactitate a unghiurilor pentru a fi perfecte, iar tăieturile să fie ascuțite. Pentru a îndoi și tăia metalul avem nevoie de cleștii și foarfecele potrivite. La tăiere, forajare și frezare trebuie folositi mereu ochelarii de protecție!
O tehnică importantă pentru asamblarea ochiurilor, poduri rulante sau structuri întregi este sudura. Pentru lipirea straturilor metalice pe alte suprafețe cel mai bine este să utilizați adezivi indicați. Pe suprafețele metalice se pot practica incizii pentru a grava motive grafice într-o manieră asemănătoare cum a fost explicat în cazul metacrilatului. Slefuirea, lustruirea și luciul amplifică efectul produs de material. Alama și cuprul, se pot colora prin procese chimice. Zincatul și cromatul se realizează în ateliere speciale.