/Rolul printarii 3D in realizarea machetelor de arhitectura

Rolul printarii 3D in realizarea machetelor de arhitectura

Ultimele tehnologii de pe piata permit reproducerea fidela a unor detalii absolut inedite, chiar si in domeniul arhitectural unde vastele procese pot fi pe larg simplificate. In zilele noastre, arhitectura imbinata cu ultimele inventii tehnologice joaca un rol extrem de important, pentru ca cele doua asocieri permit crearea unor machete de arhitectura absolut impresionante, ce servesc la scara larga pentru numeroase procese de creatie si analiza mult mai ample.

Majoritatea stim deja cat de multe aplicatii pot avea aceste machete dincolo de rezultatul final, dar si numeroasele beneficii cu care vine la pachet un astfel de proces extrem de creativ. Pentru ca rezultatul final sa fie o macheta de arhitectura cat mai impunatoare, cu numeroase detalii si o atentie sporita la reproducerea acestora sunt necesare software-uri speciale, dar si diferite aparate care pot fi actionate manual si cu precadere automat.

 

Machetele din zilele noastre sunt realizate in plan tridimensional sau 3D, inlocuind cu succes proiectele 2D care doar prindeau un contur usor similar cu realitatea. Astfel, machetele de arhitectura moderne reproduc cu fidelitate o serie de elemente din structura unui plan de constructii, un plan urbanistic etc. in toate domeniile de activitate.  De aceea, consideram ca este foarte important atat pentru arhitecti, cat si pentru cei care doresc sa apeleze la astfel de machete in vederea facilitarii unor proiecte, sa cunoasca cu precizie rolul printarii 3D in productia de machete de arhitectura.

Rolul printarii 3D in realizarea machetelor de arhitectura

O macheta arhitecturala este considerata adesea un artefact fizic 3D, datorita reproducerii absolut perfecte si a incadrarii corespunzatoare in spatiu si timp. In baza unui plan bine conturat sau a unei schite, arhitectii profesionisti utilizeaza software-uri specializate si formule matematice pentru a putea reproduce la scala macheta arhitecturala dorita.

Cu putin studiu, utilizarea acestor softuri este intuitiva si simpla pentru cei care au o baza informatica si stiintifica, ducand in cele din urma la crearea unor piese in “spatiu”, adica a unor piese care se pot observa la forma lor reala din orice unghi. Programele specializate permit de asemenea imbinarea pieselor pentru o vedere de ansamblu a unui rezultat finit, unde formulele matematice si comenzile IT iau forma unor planse, a unor forme geometrice, a unor elemente din diferite materiale de constructii.

Cum functioneaza imprimantele 3D

Cei mai multi creatori de machete de arhitectura utilizeaza ulterior mecanisme de ultima generatie cu laser care decupeaza o serie de materiale sau pe care le graveaza conform comenzilor predefinite, dar adesea sunt folosite imprimante specializate 3D ce au rolul de a transforma schita intr-un model finit si real. Astfel iau nastere machetele de arhitectura cu ajutorul carora putem previzualiza un proiect inainte de faza de constructie, anticipand acele erori care in faza finala pot duce la pierderea a milioane de lei.

Dat fiind precizia printarii de tip 3D, programatorii si arhitectii isi pot exprima pe deplin libertatea de creatie, aducand oricand o serie de imbunatatiri sau modificari asupra proiectului, cu un cost extrem de redus. Tot printarea 3D faciliteaza dezvoltarea unor procese stimulatorii in care, de exemplu, poate fi verificata conexiunea cu elementele din jur, interactiunea dintre acestea, se pot face analize privind materialele de lucru si impactul/influenta asupra proiectarii in realitate.

2022-10-10T13:26:06+03:00 decembrie 16th, 2020|Categories: Machete|
Call Now Button