Există diferite tipuri de imprimante 3D de pe piață care funcționează în mod diferit. În timp ce stereolitografia este încă utilizată, cel mai frecvent tip de imprimantă utilizează o metodă denumită modelare de depozitare topită sau FDM. O bobină de material, cum ar fi filamentul din plastic, se topește într-o duza încălzită și se transformă în mici piese de tip panglică care pot avea o dimensiune mai mică de un milimetru. Se adaugă stratul după strat și se amestecă împreună pentru a forma un obiect solid. Imprimantele alimentare folosesc această metodă cu capsule de alimente sau substanțe gooey cum ar fi ciocolată. Un al treilea tip de imprimantă 3D utilizează o tehnică numită sinterizare selectivă cu laser sau SLS. Similar cu stereolitografia, SLS utilizează un laser pentru încălzirea materialelor pulverulente și construiește obiectul în straturi.
În funcție de tipul de imprimantă, puteți folosi totul, de la materiale plastice și metale, până la aluatul de pizza și piureul de morcov ca “cerneală”. Bioprinterii utilizează celule umane și până acum au reușit să creeze vase de sânge și țesuturi. Ficatul și alte organe umane pot fi posibile foarte curând. Un obiect simplu poate dura câteva minute pentru imprimare, în timp ce obiectele mai complexe pot dura câteva ore sau chiar câteva zile.
În timp ce imprimantele 3D au fost foarte scumpe inițial, au scăzut semnificativ prețul și devin o parte inestimabilă a procesului de proiectare a produsului. De exemplu, designerii industriali de la Martha Stewart Living folosesc imprimantele pentru a crea și testa prototipurile desenelor lor pentru lucruri precum ustensilele de bucătărie sau topurile decorative de tort. Cu prototipuri în timp real, ele pot transforma rapid ideile în obiecte tangibile pe care le pot testa și inova pe mult mai rapid și mai accesibil decât în procesul tradițional de fabricație.
Imprimantele 3D sunt, de asemenea, extrem de populare printre artiști și “mișcarea producătorilor”, o comunitate de artizani care creează bunuri lucrate manual și le vând adesea pe site-uri precum Etsy sau Maker Faires. De la producători de articole de ceramică la designeri de bijuterii și până la birou, imprimantele 3D deschid noi posibilități creative.
Companiile cum ar fi MakerBot, Cube, FELIXrobotics și UP oferă imprimante desktop relativ accesibile pentru uz casnic sau pentru afaceri. În ceea ce privește serviciile de tipărire online a fotografiilor, Shapeways și i.materialise sunt servicii care tipăresc desenele clienților pe propriile imprimante industriale. De asemenea, au o piață unde puteți cumpăra produse, cum ar fi casetele de telefon, bijuteriile și alte lucruri create cu aceste imprimante.
A TREIA DIMENSIUNE
În timp ce obiectele bidimensionale au o axă x sau y sau lățime și înălțime, obiectele tridimensionale au o axă x, y și z. Axa z este adâncimea. Proiectarea în 3D este adesea comparată cu crearea unei sculpturi. Începeți cu o formă simplă și dați textura și volumul în timp ce adăugați detalii. De altfel, există un tip nou de imprimantă 3D care folosește lut și poate produce o sculptură în 15 minute.
3D DESIGN
Pentru a imprima un obiect 3D, aveți nevoie de un design 3D. Designerii folosesc software-ul de proiectare asistat de calculator sau programele CAD, cum ar fi SketchUp, 3ds Max, Rhino, Blender și SolidWorks, pentru a crea modele 3D de obiecte sau prototipuri de produse. De asemenea, este posibilă scanarea unui desen într-un program CAD sau Photoshop și convertirea acestuia într-un obiect imprimabil.
MODELAREA 3D
Deoarece imprimantele replică exact un model 3D prin împărțirea în straturi, designul dvs. trebuie să respecte anumite reguli sau imprimanta nu va putea să o producă. Modelele 3D trebuie să aibă coordonate x, y și z, deoarece imprimantele se deplasează de-a lungul axelor x, y și z. Dacă doriți să imprimați ceva mai complicat, care are spații deschise, cum ar fi o figurină cu brațe și picioare, va trebui să includeți piese de suport care folosesc un material de unică folosință diferit și pot fi îndepărtate după imprimare. În plus, există și o constrângere a mărimii, în funcție de tipul de imprimantă pe care o utilizați; obiectul finit trebuie să se poată potrivi în imprimantă. Aceasta înseamnă că nu veți putea imprima un motor cu reacție sau o mașină cu dimensiuni de viață într-o imprimantă 3D standard de birou.
Domeniul de imprimare 3D este abia la inceput. Mai multe inovații uimitoare continuă să apară tot timpul. Acestea fiind spuse, software-ul CAD poate fi scump pentru a fi cumpărat și provocare pentru a fi achizitionat. Să nu mai vorbim, crearea de modele în cadrul specificațiilor necesare poate fi dificilă. Este o idee bună să angajați un pro design 3D pentru a vă ajuta să vă aduceți ideile la viață și să profitați de această tehnologie incredibilă