Elementele machetei se pot vopsi pentru a ascunde efectul lor natural. Indiferent de tonalitatea culorii alese, un strat de vopsea poate ajuta ca macheta să obțină o suprafață omogenă, să se închidă porii și să facă să nu se mai recunoască materialul original. Efectul produs de o singură culoare variază în funcție de bază. Este esențială verificarea tonalității culorii înainte de a o aplica. Bazele absorbante (gips, lemn moale) ar trebui să fie vopsite mai întâi cu un strat menit să închidă porii. Dacă lemnul trebuie să-și mențină culoarea naturală, atunci ar trebui să se aplice un strat grund incolor. Elementele mici din lemn se vopsesc de obicei cu pistolul, aplicând cateva straturi subțiri. Elementele metalice trebuie degrăsate pentru început, spălândule cu acetonă sau ulei și nu este necesară aplicarea unui strat în prealabil de vopsea, este de ajuns să fie șlefuită puțin.
Vopselele cele mai utilizate sunt cele solubile în apă: tempera sau similare, cu o mai mică frecvență acuarelele sau vopselele acrilice. În funcție de bază, trebuie luat în considerare și lacul și rășinile sintetice. Ar fi convenabilă ungerea închizătorilor tuburilor cu vaselină ca să nu se usuce vopseaua! Cutiile de vopsea trebuie păstrate asigurând capacul este bine sigilat.
Vopselele trebuie aplicate cu pensule plane sau rotunde, cu ruloul sau cu pistolul. Ar trebui evitată utilizarea sprayurilor cu acid clorhidric (protejarea mediului inconjurător).
In cazul folosirii oricărui tip de vopsea, este obligatoriu purtarea unei masti de protecție specifica vopselurilor si substanțelor chimice, una simpla din pânza sau pentru praf nefiind suficienta!