Lumea realizarii machetelor de arhitectura este una fantastica, cu atat mai mult dupa ce, eforturile specialistilor de a transforma un concept, intr-o solutie practica, a fost dusa cu profesionalism la bun sfarsit.
Procesul este unul complex, iar tehnologia curenta a permis simplificarea acestuia, facilitand obtinerea celor mai bune rezultate si a aspectului cat mai realist.
Printre materialele utilizate des de catre persoanele care creeaza machete sau proiecte DYI similare se numara super glue-ul, un lipici extrem de popular care poate fi utilizat cu succes la imbinarea unor elemente. O alternativa o reprezinta si adezivul cianoacrilat, popular cu precadere in mediul industrial.
Analizate in paralel, putem afirma ca super glue este un lipici care face parte din categoria adezivilor cianoacrilati. Asa ca, la prima vedere, n-am putea deosebi ca exista la nivel practic o serie de diferente comparativ cu un lipici clasici achizitionat din supermaket care este extrem de simplu de procurat fata de clasa principala a adezivilor industriali.
La nivel functional exista totusi o serie de diferente ce trebuie sa le avem in vedere pentru a stabili cat mai corect ce lipici se potrivesc lucrarilor noastre. Iar despre aceste aspecte vom discuta in cele ce urmeaza.
Super Glue vs. Cianoacrilat – principalele diferente
Una dintre principalele diferente intre cele doua clase de adezivi este in primul rand formula. Super glue este o mixtura bazata pe apa, in timp ce ingredientul de baza al cianoacrilatului este acrilul. Acest lucru determina in consecinta actiunea adezivului la momentul utilizarii.
De exemplu, daca super glue se poate folosi in general pe orice tip de suprafata fara a impune probleme speciale, atunci cand aceasta este curata si perfect uscata, cianoacrilatul necesita in mod obligatoriu contactul cu o suprafata umeda pentru a putea face priza.
Caracteristicile mediului ambiental vor avea de asemenea un rol important in procesul de reactie caci, umiditatea ambientala sau temperatura de exemplu, poate facilita sau ingreuna intregul proces.
De aceea, conditiile de uz in anumite situatii trebuie atent stabilite, in raport cu suprafata de lucru. Cat despre super glue, el mai poate fi influentat de radiatii sau caldura.
Cianoacrilatul este o alegere durabila si rezistenta care se recomanda atunci cand vine vorba de montajul si manevrarea unor elemente dure. Iar legaturile de contact vor fi mult mai puternice, spre deosebire de cele conferite de super glue, atunci cand este imbinat cu aceleasi tipuri de materiale. Sigur, trebuie tinut cont ca ambele tipuri de adezive prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje.
Ce beneficii ofera adezivul cianoacrilat?
In urma informatiilor prezentate anterior, cat si a precizarilor facute de catre specialistii din domeniu, putem afirma ca cianoacrilatul este un adeziv rezistent si ideal in multe situatii, mai ales in cele la care avem nevoie de un adeziv care sa actioneze repede si sa confere stabilitate proiectului.
Totodata, un plus e si faptul ca poate oferi performante mult mai bune fata de super glue, cel mai utilizat adeziv la ora actuala, in raport cu suprafetele dure (de exemplu, metale, piese grele, ceramica etc.).
Referitor la utilizare, procesarea unei suprafete se face utilizand o cantitate extrem de redusa, iar aspectul poate fi unul optim, fara margini inestetice cum se intampla in alte cazuri. Bineinteles, modul in care este manevrat are un impact semnificativ.
Dar in ciuda acestor aspecte benefice, cianoacrilatul nu este initial compatibil cu toate suprafetele de lucru, lucru intalnit la o varietate larga de adezivi, inclusiv la super glue. Dar acest lucru se poate schimba utilizand extra o serie de aditivi suplimentari care au capacitatea de a creea mediul de aderenta ideal.
De exemplu, plasticul poate fi manevrat in proiecte prin utilizarea suplementara a unei rasini epoxidice, in timp ce alte suprafete pot fi tratate cu solutii pe baza de apa.
Ca prin urmare, daca solicitati sau realizati machete de arhitectura de calitate si nu numai, cel mai probabil va fi mai benefic sa utilizati cianoacrilat pentru imbinarile de elemente, in detrimentul adezivilor clasici.