Copiii sunt foarte atrasi de miniaturi, iar machetele arhitecturale in mod cert nu vor fi trecute cu vederea de acestia, mai ales atunci cand ele se regasesc la raftul magazinelor din care ne facem cumparaturile sau in vitrina celor cu jucarii. Intocmai de aceea, toti mai multi parinti au tendinta de a dezvolta alaturi de acestia o serie de proiecte DIY care au menirea de a reproduce anumite elemente din desene animate, segvente din viata de zi cu zi, peisaje etc.
Acest lucru se poate intampla si in cazul studentilor care doresc sa-si creeze o prezentare inedita a unor proiecte, cat si pe piata foortei de munca unde, multi angajati sau antreprenori vor vedea machetele de arhitectura drept o modalitate creativa de a-si face consemnate mai bine o serie de idei.
Insa, intre machetele handmade si cele profesionale exista diferente variate. Iar cunoasterea acestora va poate ajuta sa stabiliti mai usor care este macheta arhitecturala care se potriveste cel mai bine nevoilor voastre. Haideti sa analizam impreuna cateva elemente.
Costurile
Cert este faptul ca, pentru o macheta de arhitectura confectionata de un specialist ce are acest domeniul de activitate, va trebui sa scoateti din buzunar o suma mai mare. Pretul insa nu e unul fix, ci depinde bineinteles de implicatiile necsare precum: tema machetei, dimensiunile, detaliile etc. Astfel, nu doar aspectul machetei este unul unic si personalizabil, dar si costurile sunt influentate de acest aspect.
In ceea ce priveste machetele handmade, la prima impresie am putea observa ca ele ar putea fi realizate si din materie deja existenta in posesia celor care demareaza un astfel de proiect. Insa, trebuie sa fiti atenti la materialele utilizate, adezivi, la experienta de lucru si cunostinte, cat si sa va stabiliti asteptarile in functie de toate aceste lucruri.
Daca va aflati la prima incercare in realizarea unei machete, puteti sa va asteptati ca rezultatul sa nu fie perfect, cel dorit, si sa consumati mai multe resurse decat daca ati fi apelat la un profesionist.
Aspectul
Analizand aspectele mentionate anterior, putem afirma in mod cert ca pot exista diferente majore si din punct de vedere estetic. Iar daca atunci cand vorbim despre placerea de a creea o macheta alaturi de copii totul este o joaca si rezultatul nu trebuie sa fie cel mai perfect, la prezentarile importante sau lucrarile care se vor desfasura in baza proiectului unei machete de arhitectura, trebuie sa aveti o abordare profesionista, care nu lasa loc de compromisuri.
Micile detalii vor face diferenta imbinarilor, a durabilitatii, vor reflecta mai mult sau mai putin ideile pe care doriti sa le transmiteti, cat si profesionalismul sau implicarea dumneavoastra. Astfel, aspectul machetei va da nastere si unor impresii personale si/sau profesionale care va pot influenta parcursul intr-un anumit domeniu.
Calitatea machetei
Si nu in cele din urma, impactul cel mai semnificativ al modului in care s-a realizat macheta va fi observabil prin calitatea acesteia. De exemplu, daca veti dori sa expuneti o macheta in cadrul unor prezentari publice sau private, sa o transportati sau sa o expuneti mai mult timp intr-un spatiu, va fi necesara o macheta arhitecturala de o calitate superioara.
Calitatea se vede atat in durabilitatea si modul in care se comporta macheta sub incidenta a diferiti factori, cat si prin aspectul ei. Simpla utilizare a unui adeziv de o calitate inferioara sau in cantitatile nepotrivite poate duce la aparitia unor imperfectiuni majore sau la deteriorarea modelului, la fel cum si lipsa unor cunostinte de proiectare sau scalare pot determina crearea unei machete deformate.
Ca prin urmare, atunci cand aveti nevoie de machete de top pentru o serie de evenimente sau proiecte importante, ori machete durabile, perfecte din punct de vedere al intregii constructii, sfatul nostru e sa apelati la machetele de arhitectura create cu ajutorul expertilor din domeniu.