În general, tăierea cu laser oferă unele beneficii substanțiale procesului de fabricație. Pentru început, gravatoarele laser pot fi personalizate pentru a tăia aproape orice material de orice grosime la specificații exacte. Este rapid, precis și poate fi ajustat rapid și ușor pentru a răspunde nevoilor în schimbare ale pieței sau unui anumit produs. Este, de asemenea, un proces mai curat decât cele mai multe opțiuni de tăiere, deoarece necesită puțină curățare secundară.
Desigur, există unele dezavantaje, deoarece folosesc mai multă putere decât alte tipuri de tăietori și necesită mai multă pregătire pentru a face lucrurile corect, deoarece laserele necorespunzătoare pot arde materiale sau nu reușesc să le taie curat. Și în timp ce tăierea cu laser costă în mod obișnuit mai mult decât alte tipuri de procese, cum ar fi tăierea umedă, beneficiile adesea depășesc cu mult aceste costuri.
În ceea ce privește designul pentru fabricație, tehnologia de tăiere cu laser poate avea un efect benefic asupra oricărui produs. Costul și calitatea sunt două influențe majore asupra comercializării oricărui produs, iar tăierea cu laser permite componente de înaltă calitate la un cost mai mic, ceea ce face posibilă oferirea unui produs mai accesibil și de calitate.
Debitarea laser permite, de asemenea, o mai mare flexibilitate în procesul de fabricație. Un laser funcționează cu o intensitate a căldurii foarte mare, ceea ce face posibilă tăierea curată și precisă a oricărui material, de la cel mai puternic aliaj până la cel mai subțire polimer. Această flexibilitate contribuie la proiectarea pentru procesul de fabricație, deoarece inginerii nu sunt limitați în domeniul materialelor pe care le pot utiliza. În loc să fie nevoiți să aleagă materiale numai pe baza costului sau a disponibilității acestora, producătorii pot alege materialele potrivite pentru lucrare.
Decuparea cu laser permite, de asemenea, mai multă creativitate în procesele de dezvoltare a produselor. Laserele nu sunt legate de geometrie, astfel încât piesele nu trebuie să se conformeze capabilităților laserului. Deoarece laserul în sine nu atinge de fapt piesa care este tăiată, materialele pot fi orientate în orice mod, ceea ce le permite să fie tăiate sub orice formă sau formă. În multe cazuri, tăieturile de precizie realizate de lasere necesită puțină prelucrare după prelucrare, ceea ce accelerează, de asemenea, procesul de fabricație.