/Machete de arhitectura – definitie, tipuri si obiective

Machete de arhitectura – definitie, tipuri si obiective

Modelele sau machetele de arhitectura sunt o modalitate excelenta pentru designeri de a vedea o reprezentare 3D si de a se bucura de o senzatie fizica a modului in care un proiect de constructie urmeaza sa fie dezvoltat. Impreuna cu randarile 3D, machetele de arhitectura reprezinta o alta faza a designului arhitectural care poate informa asupra modului in care arhitectul procedeaza in timpul procesului de creatie si constructie.

Macheta de arhitectura – definitie

O macheta 3D sau macheta de arhitectura este in esenta o reprezentare tridimensionala a unui proiect de constructie care se propune la un moment dat. Atunci cand ai in fata o macheta arhitecturala, poti vedea dimensiunea potentiala si designul unui proiect de constructie sau design interior.

In mod traditional, producatorii de machete de arhitectura realizau totul manual pentru a obtine astfel de opere de arta, dar azi exista o multime de echipamente performante care fac ca intregul proces de machetare sa fie mai rapid, mai precis si de o calitate mai buna.

Astfel, in realizarea machetelor 3D se pot folosi CNC-uri, imprimante 3D, echipamente de gravare si debitare cu laserul, proiectare initiala pe calculator etc.

Variante de machete de arhitectura

Exista trei tipuri principale de machete de arhitectura: conceptuale, de prezentare, de proiectare de lucru. Haideti sa vorbim putin despre toate acestea.

In primul rand, exista aceste machete de design conceptual. In etapa initiala a ideilor de design, de multe ori este util si chiar recomandat sa vedeti forma, inca de la inceput.

Cu toate ca majoritatea designerilor incep faza de proiectare cu o schita 2D, un model de baza, adica o macheta de arhitectura, poate oferi o perspectiva diferita in procesul de proiectare. Machetele conceptuale sunt realizate de obicei rapid din materiale ieftine, cum ar fi lemn sau spuma.

macheta arhitectura muzeu

In afara de machetele conceptuale, exista acele machete de lucru. Dupa ce dezvoltati o idee mai ampla despre ceea ce urmeaza sa se realizeze, aceasta poate fi transpusa intr-o macheta functionala.

Ceea ce este important este ca daca ati intampinat vreun defect sau vreo problema cu designul initial, construirea machetei va poate ajuta sa rezolvati aceasta problema inca dinainte de a incepe propriu zis o lucrare.

Acest lucru este extrem de valoros in domeniul constructiilor pentru ca proiectele de cladiri sunt de anvergura si necesita resurse mari pentru realizare, iar fiecare modificare sau problema care poate sa apara aduce intarzieri si costuri suplimentare mari. In realizarea acestor machete arhitecturale de lucru sunt folosite de obicei materiale mai rezistente precum metalul.

In fine, machetele de arhitectura de prezentare a unui concept au un nivel uimitor de detaliu si reflecta mai bine materialele si scara produsului finit. Aceste machete apar atunci cand un antreprenor, dezvoltator sau arhitect doreste sa-si prezinte ideile unui client sau unui public tinta.

macheta prezentare blocuri

Noi producem machete de arhitectura de prezentare si va putem confirma ca folosim pentru crearea acestora materiale de calitate si inclusiv echipamente de ultima generatie, cum ar fi imprimantele 3D. Astfel, rezultatele sunt intotdeauna precise, rezistente, atractive, functionale si realizate intr-un timp scurt.

Pentru ce se folosesc machetele de arhitectura?

O macheta de arhitectura poate avea mai multe scopuri, de la conceptie la produsul final. Machetele de arhitectura sunt grozave pentru ca ele pot vinde un proiect.

De obicei, arhitectii folosesc machete pentru vizualizarea proiectelor intre arhitect si client, pentru a vinde o idee sau un proiect de planificare ori pentru a oferi diverse informatii unui public tinta, informatii referitoare la un imobil existent sau propus pentru realizare.

De asemenea, machetele de arhitectura sunt indicate pentru ca va ajuta sa economisiti timp si bani. Un model arhitectural poate ajuta antreprenorii sa identifice orice probleme posibile sau inadvertente intr-o constructie. Inspectorii pot vizualiza proiectul din mai multe unghiuri si astfel pot detecta orice posibile probleme.

macheta ansamblu rezidential

 

 

Atunci cand astfel de probleme sunt abordate inca din faza de proiectare, se economiseste timp si bani. Acesta este motivul pentru care, in prezent, orice constructie de anvergura se face doar dupa ce a fost reprezentata pe o macheta detaliata.

Dar, asa cum am aratat si in alte articole de pe blogul nostru, machetele de arhitectura pot indeplini o multime de roluri si functii. Astfel, ele sunt utile si atunci cand se doreste strangerea unor fonduri. Un model bine pus la punct poate ajuta la strangerea finantelor pentru crearea unui proiect. Valoarea sa este foarte mare pentru ca ofera investitorilor o reprezentare vizuala a unei idei. Practic, investitorii vor sti mai bine unde se duc banii lor.

2022-01-30T18:54:13+03:00 ianuarie 30th, 2022|Categories: Machete|
Call Now Button