/Machetele de arhitectura – cum se construiesc si ce rol au?

Machetele de arhitectura – cum se construiesc si ce rol au?

Modelele sau machetele de arhitectura nu lipsesc azi din prezentarea proiectelor de constructii de natura diversa, pentru ca aduc cu ele o serie de beneficii pentru intreprinzatori, dezvoltatori, investitori, clienti, institutii si public, dupa caz.

Dar, cum se fac machetele de arhitectura?

Aceste modele cu un detaliu fantastic se construiesc pe o scara mai mica si arata exact ca si constructia planificata sau propusa. Prin urmare, ele demonstreaza intr-un mod palpabil cum va arata viitoarea cladire.

Sunt tangibile si se construiesc cu scopul de a arata conceptul general clientilor, publicului si posibililor investitori. Se pot utiliza pentru a prezenta o idee arhitecturala, pentru a obtine o autorizatie necesara de constructie, de a castiga interes in vanzarea locuintelor si chiar de a vinde locuinte din stadiul de proiect. In general, o macheta de arhitectura bruta se realizeaza destul de simplu, cu ajutorul mai multor materiale, ca de exemplu:

  • blocuri de lemn
  • spuma
  • carton
  • placi de spuma
  • polistiren

Chiar daca procesul este unul interactiv si utilizeaza tehnici usoare de arhitectura, totusi cei care realizeaza machete arhitecturale sunt experimentati si acorda o atentie foarte mare la detalii, pentru ca fiecare unghi conteaza.

Aceste machete de arhitectura sunt eficiente pentru ca evoca modul in care o cladire se va raporta in zona in care va fi plasata si fata de mediul inconjurator. Practic sunt vederi tridimensionale ale cladirilor ce urmeaza a fi construite in viitor.

Machetele de arhitectura realizate ii ajuta pe arhitecti si dezvoltatori sa evalueze modul in care volumele vor functiona impreuna sau cum vor arata la final. Astfel, prin folosirea unei machete arhitecturale se pot aduce imbunatatiri sau modificari importante unei constructii. De aceea, machetele arhitecturale au un rol esential in constructiile de amploare.

Macheta Arhitectura Casa

Detaliile in cadrul machetelor de arhitectura

Dupa stabilirea detaliilor, arhitectii vor realiza o macheta adecvata, astfel incat aceasta sa poata vinde deja proiectul investitorilor si clientilor interesati. Pentru multe persoane, inclusiv pentru dezvoltatorii si potentialii cumparatori ai unor locuinte, este dificil sa vizualizeze constructia finala atunci cand au in fata doar o schita bidimensionala simpla.

In ziua de ani, arhitectii trebuie sa foloseasca machete la scara mica si imagini virtuale pentru a-si putea prezenta si vinde ideile. Atunci cand proiectarea cladirii este foarte complexa, vizualizarea rezultatului final este extrem de utila. De asemenea, machetele arhitecturale pot fi foarte utile atunci cand explicati proiectantilor care este imaginea constructiei finale.

Planificatorii urbani, arhitectii si inginerii vor intelege mai bine cum va arata proiectul final atunci cand vor avea in fata o macheta arhitecturala detaliata, tangibila, frumoasa si explicativa.

Macheta Senior Village

Machetele de arhitectura – piese de valoare

Practic machetele de arhitectura pot fi folosite azi ca piese de rezistenta in cadrul targurilor imobiliare unde potentialii cumparatori si investitori vin sa-si caute o casa, respectiv un proiect in care sa investeasca.

Iata cateva locatii unde machetele arhitecturale se incadreaza foarte usor:

  • cladiri profesionale mari din centrele urbane, care expun macheta arhitecturala in hol. Scopul acestei machete este de a fi un punct de interes pentru oricine viziteaza cladirea si de a arata frumusetea acesteia.
  • muzeele pot prezenta machete de arhitectura care sa indice traseele de vizitare din interior.

De asemenea, tot in muzee se pot folosi machete arhitecturale care arata cum erau cladirile istorice in trecut. Ele au rol educativ si sunt apreciate de vizitatori. De asemenea, detaliile incluse in macheta pot evidentia diferente dintre modul in care au trait stramosii nostri fata de ceea ce se intampla in era moderna.

Este uimitor cat de versatile sunt machetele de arhitectura si ce grad de detaliu au. Fie ca le concepem pentru a arata frumusetea unei cladiri, in scop educativ, pentru anumite institutii sau pentru proiecte imobiliare de anvergura care vor sa inceapa vanzarea locuintelor inca din stadiul incipient, ne dedicam foarte mult fiecarui proiect.

Pentru machete de arhitectura profesionale, ne puteti contacta oricand AICI

2021-09-18T10:28:34+03:00 septembrie 18th, 2021|Categories: Machete|
Call Now Button