/Materiale celulozice – Hârtie, hârtie cartonată și carton

Materiale celulozice – Hârtie, hârtie cartonată și carton

Hârtia, hârtia caronată și cartonul se utilizează în toate fazele de design (machete de lucru, conceptuale și de execuție), pot fi găsite în timp util, sunt economice, ușor de manipulat și simplu de modelat. În general trebuie ținut cont de următoarele caracteristici: (colecția noastră de materiale are sens doar dacă fiecărui material îi atribuim proprietățile corespunzătoare):

FORMATUL- Dimensiunea cea mai frecventă a foilor este de 70 x  100 cm. Prin partiții succesive obținem formatul cel mai mic, pana la A4 (210 x 294mm). Aceste formate se suprapun cu diverse formate speciale.

SENSUL FIBRELOR- În toate hârtiile fabricate prin mașinării, fibrele minuscule ale hârtiei se orientează în aceeași direcție în care avansează materialul prin mașinărie pe parcursul elaborării sale. De aceea este puțin mai rigid în direcție perpendiculară fabricației. Pliurile realizate în direcție paralelă fibrelor sunt perfecte; îndoind hârtia în direcție perpendiculară fibrelor, câteodată se rup, mai ales când au o grosime mai mare. La fel ca lemnul, hârtia ”lucrează” mai bine în direcția perpendiculară a fibrelor. În consecință, faptul că la contactul cu apa hârtia se ondulează și la uscare nu mai capătă acea formă dreaptă, trebuie să se țină cont de lipitul și pictatul acesteia. Există câțiva dizolvanți, precum nitroceluloza, care împiedică umflarea hârtiei.

    GREUTATEA- În comerț, hârtia se deosebește de obicei după gramajul său pe metru pătrat,de exemplu hârtia cea mai subțire pentru schițe are 25 g/m2 , hârtia de scris la mașinărie are 80 g/m2, hârtia de cărți are 140 g/m2 . Dacă trece de 180 g/m2 atunci domină hârtia cartonată. O foaie A4 este a șaisprezecea parte dintr-un metru pătrat. Dacă suprapunem 16 foi pe un cântar de cărți, vom citi gramajul pe metru pătrat. Cartonul se proiectează si procesează după grosimea lui.

    CONȚINUT LEMNOS,  ÎNGĂLBENIRE- În timpul procesului fabricație a hârtiei, materia primă, lemnul, trebuie să fie separat în micile sale vase capilare celulare. Aceasta se realizează mecanic, transformând-o în reziduu, sau chimic (cu un cost mai ridicat) în celuloză. Cu cât mai mare este conținutul de celuloză, mai rezistentă este hârtia și se îngalbenește mai putin prin acțiunea luminii solare. Se numește – greșit fiind spus – hârtie fără lemn, acea hârtie cartonată în prelucrarea căreia nu au rămas reziduuri

    ADEZIVE – Hârtia este de la sine uimitoare (hârtie de uscat). Ca hârtia și cerneala să nu se șteargă, se adaugă anumiți adezivi (de exemplu aracet, lipici) în timpul procesului de fabricație. Cu cat este mai mare conținutul de adeziv pe o hârtie, cu atât mai puțin îi va cădea cerneala. La hârtiile transparente culoarea rămâne pe suprafață (și se poate răspândi) în timp ce cerneala se absoarbe în profunzime.

   Tipurile cele mai frecvente de hârtie și hârtie cartonată sunt:

  • Hârtie de scris la mașinării- În general are 80 g/m2 și se poate găsi în pachete de 500 de foi A4, de calități diferite. Pentru a construi machete convenționale de utilizează hârtii la a căror fabricație nu au fost adăugate reziduri.
  • Hârtie de schițe- Hârtia subțire pentru desenul schițelor se obține înrolată (30 de cm lățime și 200 de m lungime=1,5 kg) cu un gramaj de 25 g/m2 .
  • Hârtia de pictură ( 150 g/m2 și 175 g/m) și hârtia cartonată ( 200 g/mși 300 g/m2 ) – Sunt albe cu conținut reziduos, în general posedă o cantitate de adeziv și suprafața ei poate fi riguroasă, strălucitoare sau chiar foarte strălucitoare. Hârtiile cartonate se găsesc de obicei în șabloane de 70 x 100 cm (format mediu 50 x 70 cm) sau 60 x 86 cm (format mediu 43 x 61 cm). Hârtiile cartonate, chiar și mai groase, se clasifică în funcție de grosime: simplă =0,5 mm; groasă=1,5 mm; foarte groasă=3 mm. Hârtiile cartonate groase (printre care si cartonul de legatorie, sau mucava) se pot tăia si lipi cu o mare precizie și acceptă orice tip de culoare aplicată atât de mână, cât și cu pistolul.

CARTOANELE – Cartoanele se diferențiază de hârtiile cartonate prin culoarea lor gri, datorat conținutului său de hârtie reciclată,sau maro, datorat conținutului de reziduri supuse la temperaturi ridicate.

   Cartonul gri (sau mucava) este cel cu care se obișnuiește să se realizeze coperte: este destul de dur și se poate curba, dar trebuie tăiat cu un cuțit ascuțit sprijinit de o riglă (cartonul maro din piele este și mai rezistent). Cartonul maro elaborat la mașinării, odată ce are reziduri (sau ”cartonul de paie” aparent mai subțire) este mai fragil, mai puțin dens și de aceea se poate tăia cu un cuțit fără necesitatea de a-l sprijini de o riglă. Din acest motiv este un material foarte apreciat pentru construirea machetelor topografice.

   Formatul cel mai obișnuit este de 75 x 100 cm și chiar de mărimi mai mici. Cartonul se compară după grosimea lui care începe de la 0,5 mm, până la  4 mm. Cartonul fabricat de mașinării prin reziduri din lemn are de obicei o grosime cuprinsă între 1,05 mm și 2,5 mm.

CARTOANELE PENTRU CONSTRUCȚIA MACHETELOR – Există cartoane pentru construirea machetelor de diferite mărci. Sunt foarte lejere, dar destul de rezistente pentru că au un nucleu rigid de spumă acoperită pe ambele părți cu hârtie cartonată. Se taie cu ușurințe cu ajutorul unei freze. Această hârtie cartonată devine gălbuie odată cu trecerea timpului și prin urmare este convenabil sa fie pictată sau acoperită într-un fel. Dacă unirea si lipirea se realizează la capăt (trebuie supravegheat ca adezivul să nu facă spuma să alunece, este necesară realizarea unor probe de test) nucleul spumei este vizibil la canturi producând un efect deranjant (chiar dacă este pictat pe deasupra). Pot fi realizate ansambluri bifurcate; dar cel mai convenabil este să tai spuma împreună cu hârtia cartonată de acoperire a unor părți și asta permite acoperirea cu hârtie a celeilalte fețe a celei de-a doua tablă.

   Formatele cele mai utilizate sunt 70 x 100 cm și 140 x 100 cm; grosimea este de obicei de 3,5 mm sau 10 mm. Cartonul cel mai frecvent de acest tip este cunoscut sub numele de Carton Pană, comercializat de mărcile Kapaline și Plumacolor.

CARTONUL CU PLIURI – Există diferite calități ale cartonului cu pliuri. Ruloul de carton pliat poate fi în colaj, pe o față sau pe ambele fețe ale colii de hârtie plană  și în consecință va fi rigid sau se va putea curba. Există, de asemenea, și plăci mai groase de diferite straturi. Cu un material destul de bun pentru a construi machetele unui teren și destul de lejer, dar se strivește din cauza unei încărcături excesive. Cu cât mai mici sunt încrețiturile, cu atât mai mult rezistă materialul.

PLĂCI DE PLUTĂ- Găsim plăci de plută în diferite tonalități, texturi și grosimi, atât în magazinele de bricolaje, cât și în magazinele de acoperire ale solurilor și pereților. Există plăci de la 100 x 150 cm și totodată role de diferite lățimi; obișnuiesc să aibă o grosime cuprinsă între 1 și 5 mm

   Pentru cumpărarea plăcilor de plută trebuie oferită o deosebită atenție structurii. Dacă boabele de plută sunt prea mari deranjează nivelul mașinăriei de construcție. Plăcile utilizate în industria automobilelor (ca izolant) sau în medicină se adaptează foarte bine obiectivelor noastre finale.

    Înafară de cartoanele menționate, există o întreagă gamă de produse asemănătoare care datorită culorii sale, ușurința modelării și rigiditate, sunt foarte utile pentru a construi machete precum, de exemplu, cartonul bituminos, etc.

2018-06-08T21:25:46+03:00 martie 19th, 2018|Categories: Machete|
Call Now Button