/Viziunea materiala si spatiala la machetele de arhitectura

Viziunea materiala si spatiala la machetele de arhitectura

Dincolo de o foaie si un pix, care astazi au fost inlocuite cu un calculator de ultima generatie si cu o serie de masini sofisticate, un arhitect este mult mai mult decat aparentele pe care le lasa la vedere. Iar acelasi lucru se aplica si machetelor de arhitectura, care au in spate un proces de creatie mult mai amplu decat ne-am fi imaginat vreodata.

Arhitectii atribuie in permanenta unei machete de arhitectura o viziune materiala si spatiala, viziune care se reflecta in proiectul de creatie si asupra unei machete finite. In lipsa acestora, machetele arhitecturale nu pot prinde contur, nicicum in forma pe care noi o cunoastem in prezent, iar rolul si beneficiile acestora vor fi in mod evident influentate in mod negativ. Vei descoperi in continuare cum contribuie ele mai precis, dar si cateva sfaturi privind modalitatea de a eficientiza cele doua tipuri de viziuni.

viziune machete

Despre machete stim cu totii ca ele reprezinta o reprezentare in miniatura a unor actuale sau viitoare reproduceri din lume, asa cum sunt cladirile, piscinile, lanturile hoteliere etc. atunci cand vorbim de machetele de arhitectura. Inainte ca acestea sa poata fi reproduse in sistem 3D este necesara o analiza materiala sau crearea viziunii de acest tip care prevede cunoasterea materialelor de lucru atat pentru reproducerea in realitate a proiectului dorit, cat si pentru reproducerea machetei in sine. Vorbim aici atat de indici de durabilitate, de dimensiuni, de durabilitatea acestora in timp etc.

Astfel, viziunea materiala contribuie la crearea unei machete, cat si la reproducerea unui proiect in mod eficient (de exemplu, te asiguri ca o cladire va avea structura stabila, ca nu vor exista pierderi de energie, ca sistemul de iluminat va distribui energia uniform, ca mobilarea unei incaperi va fi realizata ergonomic si cu o asociere perfecta in raport cu designul amplasamentului si stilul dorit etc.).

Viziunea materiala prevede totodata cunoasterea si punerea in practica a unor cunostinte (evolutia pietei, pretul, influenta mediului ambiant, cunoasterea unor programe si echipamente etc.) care stimuleaza viziunea spatiala sau incadrarea elementelor intr-o zona predefinita, corelatiile ce se pot obtine prin asocierea cu alte elemente, stadiul pe termen lung etc.

Pe cele doua principii sunt bazate si fluxurile tehnologice cu ajutorul carora se produc machetele de arhitectura, care duc la aparitia modelelor perfecte de machete indiferent de dorintele beneficiarului.

  • Nivelul optim al viziunii materiale si spatiale

Stii ca atat arhitectul cat si macheta au atins acel nivel optim de viziune materiala si spatiala atunci cand:

  • Exista o atentie sporita la detalii, chiar si cele care pot parea relativ banale. Atat clientul, cat si arhitectul, trebuie sa aiba in campul vizual si sa transpuna imaginea productului final in lumea reala astfel incat sa se poata contribui in timp util cu posibile modificari sau imbunatatiri.
  • Atentie la lumini si culori. Iluminatul si paleta de culoare pot avea un impact decisiv, pentru ca pot schimba viziunea asupra machetei, dar si asupra rezultatului ce poate fi obtinut in realitate.
  • Includerea unor piese de fundal inspirate din realitate pentru observarea integritatii unui produs intr-un context real.
2021-01-13T10:37:12+03:00 ianuarie 13th, 2021|Categories: Machete|
Call Now Button