Programele de redactare a CAD-urilor sunt în creștere prin salturi și limite, iar companiile CAD din Romania au devenit hub-uri de outsourcing.
Proiectarea și designul de inginerie au fost un proces foarte complicat și consumator de timp înainte ca computerele să apară pe scenă. Totul a trebuit făcut manual, iar nivelul de eroare a fost enorm. Proiectarea asistată de calculator, sau CAD, a schimbat toate acestea. Acum, companiile au acces la serviciile de redactare a cadrelor care fac întregul proces mult mai eficient și mult mai rapid. Serviciile de redactare a proiectelor CAD ajută acum la dezvoltarea fiecărui sector industrial cu date mai precise și mai exacte, în funcție de cerințele acestora – printre care se numără companiile de arhitectură și construcții, managementul instalațiilor, utilități, sondaj, geologie și mediu, industrie.
Proiectarea CAD este utilizată într-o varietate de scopuri – digitizarea planurilor de hârtie arhitecturală ale construcțiilor industriale și rezidențiale, elaborarea desenelor instalațiilor, cum ar fi planurile HVAC, planurile electrice, planurile de conducte și calculele de planificare spațială, digitizarea planurilor de situri, planurile de cadastru de la sol, planurile de urbanism, planurile rețelei rutiere, uneltele și mașinile folosite pentru fabricarea componentelor etc. CAD înseamnă doar o redactare automată. Dar acum include și modelarea 3D și operarea simulată pe calculator a modelului. CAD permite inginerilor, consultanților și cercetătorilor să utilizeze computere pentru a simula datele operaționale pentru a determina sarcini și tensiuni în loc să trebuiască să construiască prototipuri și să schimbe componente pentru a determina efectele intervalelor de toleranță.
Automobilele mari, industria aerospațială și electronică au fost primii care au folosit proiectarea CAD-urilor. Acestea au inclus companii precum GM, Lockheed, Bell și Renault. Dar, cu computerele devenind mai accesibile, redactarea CAD a devenit aproape universală. Dezvoltarea de software pentru computerele personale a dat un impuls suplimentar CAD.
Proiectarea CAD poate fi realizată fie în dimensiuni 2D sau 3D. Pachetele software CAD și GIS cum ar fi AutoCAD (de la AutoDesk), VectorWorks, Microstation, Smallworld, TurboCAD, QCad, ArchiCad, IntelliCAD oferă redactare bazată pe vectori 2D / 3D și modele 3D solide și de suprafață precum ProE, Catia, SolidWorks, TrueSpace, LightWorks oferă capabilități de proiectare mecanică. De asemenea, permit rotații în trei dimensiuni, ceea ce înseamnă că un obiect poate fi văzut din orice unghi, chiar și din interior.
Există mulți producători de sisteme 2D de ultimă generație, inclusiv un număr de programe gratuite și open source. Fereastra 3D este o extensie a redactării 2D. Fiecare linie trebuie introdusă manual în desen. Produsul final nu are asociate proprietăți de masă și nu poate avea caracteristici adăugate direct la acesta, cum ar fi gauri. Operatorul se apropie de acestea într-o manieră similară cu sistemele 2D, deși multe sisteme 3D permit utilizarea modelului wireframe pentru a obține vederi finale de proiectare.
Programele de proiectare CAD au devenit deosebit de importante în microelectronică, deoarece dispozitivele au devenit mai mici și mai complexe.
Sistemele CAD au afectat costurile de dezvoltare a produselor și au redus considerabil ciclul de proiectare. Firmele mici și mijlocii au reușit să reducă în mod semnificativ dimensiunea departamentelor de redactare a acestora și, prin urmare, costurile acestora.
Industria de servicii de redactare CAD din Romania este în plină expansiune, cu tot mai multe companii. Outsourcing-ul a condus, de asemenea, la creșterea industriei, atât pentru clienții interni, cât și pentru clienții străini. Romania astăzi este văzută ca o destinație fierbinte pentru proiectarea arhitecturală și inginerie și cartografiere GIS din cauza costurilor în creștere și a lipsei de arhitecți și ingineri din Vest. Să nu mai vorbim de disponibilitatea de talente de calitate și de competență în limba engleză.