/Macheta unui edificiu

Macheta unui edificiu

În funcție de soluția prevăzută pe o anumită temă, machetele unui edificiu se realizează, în general, la scara de 1:500 sau 1:200, pentru a le putea încorpora într-o altă machetă de bază, fie de urbanism sau topografică. La nivel de 1:200  se pot concentra de acum pe detaliile formale ale edificiului. Când machetele se realizează la nivel mai mare (chiar și 1:50) obișnuiesc să se limiteze la reprezentarea edificiului fără mediu. La macheta unui edificiu  sunt prezentate cele mai semnificative elemente ale fațadei și acoperișului, configurația plastică a edificiului, conexiunea terenului și  construcția înconjurătoare. Fațadele sau cel puțin o parte din ele pot fi transparente și în acest fel  se lasă la vedere spațiile interioare. Fațadele sau acoperișurile pot fi construite într-o manieră încât  să poată fi extrase pentru a arăta organizarea spațiului interior. De asemene, macheta poate fi construită pe etaje pentru ca acestea să poată fi văzute mai bine.

Macheta Sediu Banca Transilvania – Cluj © BLUEPRINT ARCHITECTURE

Machete de concept

Aceasta demonstrează prin mijloace simple și materiale foarte ușor de modelat efectul plastic și spațial prin intermediul contrastelor formei, dimensiune, culoare, orientare și textură. Caracteristica fundamentală este spontaneitatea realizării sale și ușurința modificării compoziției sale.

Macheta de lucru

Aici analizăm relațiile plastice și spațiale ale proiectului, desigur, fără ca detaliile semnificative să fie definitive. Același lucru este valabil pentru aspectele constructive și funcționale care trebuie să fie rezolvate mai precis cu ajutorul machetei de lucru. Aici dezvoltăm și verificăm relația cu construcția existentă și spațiul înconjurător. Secvența și forma fiecărui spațiu obțin o formă mai clară; închiderile interioare și exterioare se optimizează în machetă studiind diferite variante. În timp ce în macheta de concept este discutabilă forma globală, acum ne concentrăm asupra formei concrete a fațadelor și acoperișurilor : deschideri, console, ieșiri, ritm. Alegând materialele adecvate și lucrând cu grijă, macheta de lucru poate fi utilizată ca machetă de execuție.

 

Macheta de execuție

Acestea prezintă proiectul definitiv. De regulă se construiesc cu scopuri de prezentare: pentru concursuri, teme școlare și reuniuni decisive  ale diferitelor instituții publice sau private. În afară de o reproducere exactă a condițiilor topografice a mediului cel mai apropiat sau a edificiului, prezintă contextul urbanizării și unele elemente ce susțin nivelul utilizat, ca de exemplu, mobilierul urban, automobilele și persoanele.

2018-02-23T20:45:08+03:00 februarie 23rd, 2018|Categories: Uncategorized|
Call Now Button