Pentru construirea machetelor de arhitectura pot fi utilizate cele mai diversificate materiale; alegerea acestora va depinde de nivelul de elaborare în care se află proiectul și ideea lui de bază, deși un alt rol important îl joacă nivelul de reprezentare, uneltele disponibile și abilitățile manuale ale constructorului machetei.În afară de toate acestea deepinde de predilecția personală față de lucrul cu anumite materiale; cu alte cuvinte, sensibilitatea- purificată prin experiență- în ceea ce privește posibilitățile oferite de diversitatea materialelor și efectul produs de combinarea între ele.
În niciun caz nu este indiferent ce tip de carton se combină în conformitate cu tipul hârtiei sau ce tip de lemn în conformitate cu tipul materialului! Trebuie analizat efectul pe care îl produc materialele, dar și tehnicile de manipulare. Începătorul ar trebui să furnizeze o colecție de materiale destul de extinsă și inclusiv să o completeze prin mijloace deja existente, adică, cu obiecte găsite, de diferite caracteristici, care în momentul incorporării lor în machetă produc un efect uimitor. Toate aceste materiale trebuie să fie la îndemana pentru a putea lucra mai ușor.
Din același motiv trebuie să li se acorde atenție machetelor bine realizate și atractive de alți constructori analizând cauzele alegerii materialelor necesare și tehnicile adoptate. La început vor fi imitate diferite tehnici prin care să ne alimenteze propriile noastre cunoștințe, pentru a ajunge sa dezvoltăm un” limbaj” propriu în construcția machetei. Fixând obiectivele pe care dorim să le parcurgem prin machetă este determinată direcția spre care dorim să ne îndreptăm. Chiar dacă machetele de arhitectura reprezintă o realitate de la sine înțeleasă, supuse regulilor artificiale specifice, nu ar trebui să devină ele însele un scop.
Pentru a lucra fiecare material există unelte specifice: de la foarfeca de tăiat hârtie la dulgherul de prelucrat lemn. Mereu merită să cumpărăm unelte calitative. În caz contrar foarfecele ascuțite nu lasă o urmă exactă. Uneltele de bună calitate durează mai mult timp deși pentru aceasta trebuie îngrijite!
Tăind și utilizând mașinării electrice, luați-vă măsurile de siguranță pentru a evita eventualele accidentări! Nu este vorba neapărat despre accidente grave, dar gândeștete că o mică picătură de sânge este de ajuns pentru a stropi macheta, iar un leucoplast te-ar putea deranja în timp ce lucrezi. De cele mai multe ori, constructorul începător de machete de arhitectura subevaluează uneltele și mașinăriile utilizate: cu cât sunt mai mici par mai puțin periculoase decât cele mari. Ochelarii de protecție sau măștile pot deranja uneori, dar o așchie intrată în ochi poate provoca o leziune cronică. Praful provocat la lustruire afectează căile respiratorii și pot provoca astm! Produsele dizolvante pot influența sănătatea, unele fiind explozive. Este de preferat să se lucreze într-un loc bine aerisit și încercați să nu fumați! Întăritorul cleiurilor cu două componente este de obicei corosiv: niște mănuși subțiri pot evita contactul cu pielea.
”Practica dă naștere profesioniștilor” este o sentință care se îndeplinește, de asemenea, la constrcția machetei. Înainte de a utiliza un material nou într-o machetă îi puteți face câteva probe. Muncii de rutină cu materiale cunoscute i se atribuie aptitudinea de a le domina în fond. Acest lucru se poate aplica și cu privire la unelte și mașinării.
Înainte de a picta trebuie realizate probele culorilor, iar din amestecuri trebuie păstrată o cantitate suficientă pentru a acoperi cu aceesi tonalitate viitoarele posibile imperfecțiuni. Vopselele dizolvante în apă tind să se limpezească și usuce, în timp ce lacul și uleiurile tind să se închidă la culoare. Pentru a construi machete de arhitectura este mai bine să dispunem de tuburi mici de vopsele și nu sticle mari care sfârșesc prin a se stropi.